Snart steker robotar omelett

Foodtech för branschen

En av vår tids stora hållbarhetsutmaningar handlar om matsvinn. Det behövs ny teknologi och nya innovationer för att lösa den negativa påverkan som branschen har på miljön. Förutom teknik och innovation behövs dessutom mer kunskap om maten och vår hälsa för att vi ska kunna förändra det nuvarande systemet och dess negativa miljöpåverkan. Men hur gör vi det? Och hur kommer foodtech-industrin förändra branschen framöver?

Vi har fått prata med Sara Claesson som är Marketing Manager på Rational, ett företag som i över 40 år levererat innovativa tekniklösningar och produkter till HoReCa-branschen. Genom att samla in och hantera data kan vi minska miljöpåverkan och samtidigt leverera bättre kvalitet på produkterna. Sara berättar att framtidens teknik kan få oss att bli mer hållbara och att man kan se utvecklingen av smarta produkter på två sätt.

-Hållbar teknik gör att du sparar på resurserna el och vatten. Den andra aspekten är att man med flexibel utrustning kan tillaga mer hållbar mat och minska svinnet genom skonsammare tillagning och genom att laga den exakta mängd som behövs.

I framtiden berättar Sara att de hoppas på en standardisering för köksutrustning som skulle göra det enklare att välja den mest miljösmarta tekniken. Redan de närmaste åren kan vi förvänta oss mer AI i köks-maskiner. Det efterfrågas mer smarta verktyg som skapar helt nya förutsättningar för oss inom HoReCa- branschen.

– Precis som när du köper bil, då kan du ju välja att köpa en diesel eller en elbil och du vet skillnaderna. Men när det gäller köksutrustning är det fortfarande lite luddigt. Nu ser vi att branschen har börjat vakna. Det är en ganska teknikkonservativ bransch men i Sverige ligger vi faktiskt i framkant.

Den stora frågan är hur länge vi i restaurang-, café och hotellnäringen skall behöva vänta på att teknik-boomen spiller över in till köken och gör våra liv lite enklare? Möjligheterna är oändliga och det ska bli spännande att följa utvecklingen. Tiden är inne, teknologin för att robotar skall kunna steka din frukostomelett på hotell finns till exempel redan.

-Vi har sett ett ökat intresse för tjänster som Connected Cooking – en molnbaserad tjänst där du kan sköta i princip allt i ugnen genom din telefon eller dator. Och jag tror att det bara är början på de många produkter som kommer förändra branschen framöver.

Ja! Foodtech handlar om att förändra branschen med hjälp av teknologi. Men det handlar inte bara om att ta fram teknik för att förändra hur vi förädlar eller handskas med produkterna, utan om både vår och planetens hälsa. Vi har kommit en bit på vägen när det gäller alla dessa punkter men det finns mycket kvar att göra.

Vill du veta mer om hur foodtech kan hjälpa dig i din hålbarhetsresa? Rational är utställare på Restaurangexpo och Fastfood & Cafémässan som går av stapeln 29 & 30 januari 2020 på Malmömässan. 

 Idag tillagas dagligen 130 miljoner rätter över hela världen i maskiner från RATIONAL.  Med mer än 900 000 maskiner på marknaden har våra matlagningssystem blivit standard i professionella kök över hela världen. Att vi är på rätt väg bekräftas av våra kunder i huvudmarknaderna Tyskland, Storbritannien och USA

Scroll to Top