Desirée Jaks

Från lantlig uppväxt till Årets kock: möt Desirée Jaks

Redan vid 28 års ålder har matstjärnan Desirée Jaks hunnit kamma hem flera utmärkelser inklusive en eftertraktad Michelin-stjärna på restaurangen Agrikultur. I år gästar hon dessutom FFCR Göteborg tillsammans med flera av landets mest kända profiler! Men vem är egentligen denna matguru och vad är den hemliga ingrediensen till hennes framgång?

I en exklusiv intervju med FFCR avslöjar Desirée sin fascinerande bakgrund utanför Sverige där hon är uppvuxen ute på den polska landsbygden tillsammans med sin farmor och syster.
– Jag växte upp på landet i Polen fram tills jag var 12 år. Min farmor tog hand om mig och min syster och det var där vi lärde oss att laga mat, säger Desirée och tillägger:
– Vi var ute hela tiden och plockade svamp i skogen och grönsaker i trädgården så där föddes kärleken för matlagning.

Trots att Desirées ursprungliga plan var att bli ekonom, insåg hon redan första veckan på restauranglinjen i gymnasiet att det var i köket som hon hörde hemma.
– Jag kunde inte fatta att det faktiskt gick att jobba med något man brinner för i livet.

Säsongens råvaror och hållbar matlagning
För Desirée har det alltid varit en självklarhet att använda säsongens råvaror där hennes filosofi handlar om att använda maten mer effektivt och att laga mat som man gjorde förr – där varje del av råvaran tas till vara på.
– För mig har det alltid varit självklart att använda sig utav mat i säsong. När jag växte upp kunde jag bara äta det vi fick tag på och det gällde allt, vare sig om man skulle göra saft eller annat. Då gällde det att torka och plocka allt själv, säger Desirée och tillägger:
– Men jag har insett genom åren att det inte är en självklarhet för alla. Vi slänger dessutom alldeles för mycket mat idag.

Desirée understryker att hållbarhet inte bara handlar om klimattänk i köket, utan också om en god arbetsmiljö för personalen.
– Om man skapar en arbetsmiljö där personalen trivs kommer de också att stanna kvar i yrket. Desto bättre förutsättningar personalen får för att stanna kvar i yrket, ju starkare och kompetenta kommer människorna inom branschen att bli, menar hon.

Karriärsresan och framtidsdrömmar
Trots sin unga ålder har Desirée Jaks redan åstadkommit det som många kockar drömmer om att uppnå först senare i sin karriär. Precis som matmagikern själv konstaterar är utmärkelser och en Michelin-stjärna ett bevis på att hårt arbete lönar sig. Hon har bland annat vunnit årets kock 2023, skapat årets rätt 2024 och årets mästarbrygd år 2024 – och listan tar inte slut där.
– Michelin-stjärnan var något som vi jobbade hårt för och att få det erkännande i sitt arbete var fantastiskt. Det var absolut inte målet från början då jag fortfarande är så ung. Men det är något som gör att jag orkar fortsätta kämpa och utvecklas ännu mer, säger Desirée med ett glädjefyllt skratt.

En inspirationskälla
Inför FFCR-mässan i Göteborg är Desirée förväntansfull och exalterad. Hon ser fram emot att lyfta viktiga frågor om hållbarhet och att främja branschens viktigaste ståndpunkter såsom personal, cirkulärt tänk, vikten av matsvinn och hållbarhetstänk.
– Vi behöver visa lika mycket omtanke till lök som vi gör till en köttbit. Vi har varit bortskämda väldigt länge och nu behöver vi se tillbaka och lära oss från vår historia.

Det är ingen tvekan om att Desirée Jaks är en inspirationskälla inom hållbar matlagning. Hennes resa från den polska landsbygden till Michelin-stjärnor är en sann framgångssaga och hennes engagemang för hållbarhet tar ett tydligt avstamp i scenprogrammet ”Swedish Plate” för FFCR Göteborg.
– Jag tycker att FFCR:s scenkoncept ligger helt rätt i tid och det är superbra att de tagit initiativet att lyfta sådana viktiga frågor. Det är dags att vi börjar se hållbarhet som en självklarhet. Pandemin visade oss att vi är benägna att anpassa oss snabbt så jag tror att det kan ske en förändring om alla gör vad de kan och tänker långsiktigt.

När FFCR-teamet frågar matprofilen hur framtidsplanerna ser ut skrattar hon försiktigt och berättar:
– Drömmen är att en dag öppna en mysig pub tillsammans med min man där vi jobbar med säsongsbetonad mat och hållbarhet på alla sätt och vis. Fokus på personalens välmående kommer också stå i fokus då det påverkar helhetsupplevelsen, säger Desirée och tillägger:
– Målet är att det som är utanför fönstret ska komma på tallriken.

Scroll to Top