Maxade upplevelser eller back-to-basic?

Ta tillvara på galna idéer eller hålla oss till kokkonstens grunder

Jakten på unika upplevelser är konstant och under året har vi sett en rad exempel på detta. Bland annat har rörelsen från ”immersive theatre” anammats av de mest extrema barerna. Det innebär att restauratören skapar en unik upplevelse genom att engagera gästerna så att de blir en del av det som skapas framför dem i realtid. Även ljud har blivit vanligare att investera i, för att skapa den perfekta ljudupplevelsen. Dessutom har vi sett hur retailbranschen försökt ansluta sig allt mer till HoReCa-branschen med allt ifrån ölpaket som vikts till VR-glasögon och brickunderlägg som förvandlas till instrument.

Betyder det att restaurang, fastfood och caféverksamheter behöver bli galnare för att man ska kunna leva upp till de ökade kraven om maxade upplevelser? Eller kommer ”back-to-basic” bli ett vinnande koncept i överflödet av mer extrema intryck? Tillsammans med Menigo har vi undersökt saken:  

– Trenderna inom upplevelser går i huvudsak åt två olika håll. Antingen blir upplevelserna mer digitala genom exempelvis VR-upplevelser, vilket kommer locka de kunder som vill ha något nytt och som samtidigt är teknikintresserade. Eller så går trenden mot det ”äkta” som handlar om avkoppling och bortkoppling. Att få en upplevelse som inte alla andra varit med om blir status, säger Maria Ode, kund- och marknadsinsiktsansvarig.

Enligt Food & Friends trendspaning för branschen kommer förväntningarna fortsätta skruvas upp under 2020. Inte bara på upplevelsen i sig, utan på ALLT runtomkring. När hållbarhet, närodlat och hälsa varit viktiga trender som styrt branschen under många år, så förutspås det också att även sociala frågor kommer att vävas in när det kommer till upplevelser. Hur valen kring mat och dryck kan påverka och förändra andra människors liv och hur det kan bli en avgörande del i det hela.

– Vi tror att det kommer bli viktigare och viktigare för restauratörer att tänka på att gästerna efterfrågar upplevelser och dessutom är beredda att betala för det. När fler och fler restauranger etableras är det viktigt att tänka på var man kan särskilja sig från konkurrenterna, säger Anders Sundblad, säljansvarig på Menigo. Ett av de enklaste knepen i boken är att lägga stort fokus på att utbilda sin personal och på så sätt höja gästupplevelsen. Att besöka sin egen verksamhet som gäst kan också vara ett bra knep om man vill förbättra och skapa en unik upplevelse, fortsätter han.

Vi kan konstatera att, i takt med att branschen blir allt mer konkurrensutsatt blir det också viktigare att hitta det som gör verksamheten unik. Oavsett om det handlar om att skapa en digital upplevelse, Kasai i Stockholm har använt 3D-visuell teknik för att skapa en unik resa där varje maträtt blir en unik upplevelse i sig, eller om det lutar mer åt att gå tillbaka till kokkonstens grunder och anpassa upplevelsen utifrån andra trender som hållbarhet och närodlat – så kommer jakten på den perfekta upplevelsen att fortsätta.

menigo ställer ut på mässan

Menigo har ett brett sortiment som sträcker sig från små närproducerade ostar till olja i tiolitersförpackningar. Menigo erbjuder dessutom ett stort sortiment av ekologiska produkter som ständigt är under utveckling.  Ett urval där Menigo blandar kända och nya varumärken, alla från noga kontrollerade leverantörer.

Scroll to Top