food tech

Moving tech - När robotar ersätter människan

Att förutse daglig försäljning baserat på kvittodata kommer snart att vara ett minne blott. Den digitala omvandlingen sägs hjälpa företagare att fatta datadrivna beslut och att spara pengar, men till vilket pris? I vilken takt kommer digitaliseringen att fortsätta – och hur påverkar detta egentligen aktörerna i branschen?  

Med hjälp av Artificiell intelligens kan du få prognoser på antalet kunder som beräknas besöka din restaurang dag för dag, med god framförhållning dessutom. Baserat på intern och extern data, faktorer såsom väder, säsong och lokala evenemang kan AI ge dig rekommendationer i form av beläggning, inköp och öppettider. Detta kan hjälpa dig att öka din service, motverka matsvinn och framförallt sänka personalkostnaderna. Vem vill inte det? Det är inte konstigt att allt fler aktörer ser fördelarna med digitalisering i branschen. 

AI har även visat sig kunna optimera dagligvaruhandeln. Genom sensorer i exempelvis salladsbarer, kan du få konkreta orderförslag baserat på lagerstatus. Du kan även få automatiska indikationer om livslängd på råvarorna och ingrediensernas temperatur, så maten alltid håller sig fräsch – utan någon uppsikt. Även här baseras din inköpslista utefter försäljningshistorik, kommande helgdagar och väderprognoser. Ordern kan göras genom ett enkelt klick av personalen eller automatiserade utskick när en viss nivå av behov har uppnåtts. Tack vare de behovsanpassade beställningarna kan dessutom en stor del av dagligvaruhandelns matsvinn minskas, vilket verkligen ligger i tiden. Enligt FN:s hållbarhetsmål ska det globala matsvinnet halveras per person till 2030, kan det vara så att AI-teknik är lösningen? 

Det finns mycket att vinna genom att implementera AI-teknik inom restaurangbranschen och dagligvaruhandeln. Men tappar vi en viktig framgångsnyckel i många verksamheter – den personliga servicen. Det finns för- och nackdelar hur vi än vänder och vrider på det, oavsett beslut, får tiden utvisa vilka konsekvenserna blir. Vi undrar iallafall vem eller vad som kommer att mötas oss i dörren vid nästa restaurangbesök. 

Scroll to Top