Lisa Lemke blir årets moderator för FFCR Göteborg

Matprofilen Lisa Lemke om årets scenkoncept: ”Genomsyrar hela mitt DNA”

Med en passion för gastronomi och en charm som fångar hjärtan över hela landet, har Lisa Lemke etablerat sig som en av Sveriges mest kända kockar och matpersonligheter. Från författarskap och programledning till matjournalism och krögande, har Lisas karriär varit minst sagt äventyrsfylld och i höst kommer hon återigen moderera mässan FFCR Göteborg!

Västsveriges största mässa för HORECA-branschen är sakta men säkert på ingång och på plats kommer ni få möta matkreatören och tv-kocken Lisa Lemke – och tro oss; hennes sprudlande personlighet och smittsamma leende är svåra att missa! I flera års tid har FFCR samlat hela branschen, från alla delar av landet under ett tak. Här får både beslutsfattare och branschkollegor chansen att ta del av årets hetaste trender och senaste nyheter av de över 100 utställare på plats. Det som lockade Lisa till FFCR Göteborg var chansen att få träffa hela HORECA-branschen under ett och samma tak.

Jag älskar FFCR-mässan, säger hon med ett stort leende och tillägger.

Det är mötet, glädjen och att få folk som jobbar inom branschen att ta sig tiden att lämna arbetet en dag. Man inspireras så mycket av olika råvaror, scenprogrammet och alla fantastiska kollegor som är på plats.

En äventyrslysten kreatör

Lisas sug för en äventyrsfylld karriär inom matbranschen började redan som ung när hon skuttade runt på sin grannes bondgård i små leriga gummistövlar. Att få leka med de busiga grisarna och nyfikna hönsen var höjdpunkten på den unga Lisas vardag och något som tände gnistan för hennes senare karriär som matkreatör.  

Jag hade alltid drömmen om att bli bonde när jag var liten och det är nog därför jag alltid lockats till matbranschen, säger hon med ett litet skratt.

Men drömmen om att bli bonde blev kortlivad och hon bytte snabbt ut sina leriga gummistövlar mot en penna och papper. Det är nämligen så att Lisas resa inom matbranschen började som journalist och därefter trappade hon sakta men säkert upp till att skapa egna recept, dyka upp i tv-rutan och författa kokböcker. Men trots livet i rampljuset, började Lisa sukta efter stillheten och harmonin som livet på landet erbjuder.

De vackra ängarna och kvittrande fåglarna i Falkenberg kändes så inbjudande, säger hon med ett lekfullt leende.

Därför bestämde hon sig år 2006 att flytta från Göteborg till Falkenberg med sin man för att förverkliga drömmen om att bli egen krögare. Nu har det gått tolv år sedan Lisa flyttade ut till den pittoreska prästgården i Skrillabacke och hon har aldrig blickat tillbaka.  

Lisa Lemke driver två krogar i Falkenberg

Vikten av närproducerad mat

Väl omgiven av ekologiska ängar och betande djur, fick Lisa en ordentlig dos av närproducerad mat och kreativiteten som kommer med att bara använda sig av svenska råvaror.

 Vi såg alla fantastiska producenter runt omkring och ville skapa en arena för dem vilket är just därför vi bestämde oss för att starta en egen krog i vår trädgård.

För Lisa har målet alltid varit att utgå ifrån det som finns att få tag på i närområdet och med detta tänk formade hon en meny utifrån det svenska landskapet. Lisa påstår att om man vet var maten man äter kommer ifrån, kommer den att smaka mycket bättre.

 Inte minst höjer det värdet för gästen men bidrar också till att skapa relationer. Målet är och har alltid varit att inspirera fler människor till att laga mer mat i sina hem och handla smartare i mataffären, så man förstår konsekvenserna av ens val.

Hållbarhet i blodet

Lisas kamp för att upplysa människor om vikten av att äta närproducerat och ekologiskt har levt med henne länge och med FFCR:s nya scenkoncept – Swedish Plate – jublar hon av glädje för de framsteg branschen gör.

Självklart är det ett fantastiskt tema. Swedish Plate genomsyrar hela mitt DNA, säger Lisa med ett stolt leende och tillägger:

– Alla kan göra någon förändring som bidrar till att vi ger våra svenska producenter ännu bättre förutsättningar att skapa hållbara företag och produkter vi vill ha.  

Lisa tror starkt att vi kan lära oss mer kring säsonger och bli mer pålästa om lokala producenter genom att samla hela branschen på FFCR i höst. Hon tror att om man lär sig att förstå när saker är i säsong, kommer det vara lättare att tillgodose de behov som lokala producenter har.

Vi borde lära oss spelreglerna tillsammans i stället för att bara sätta en meny och beställning. Att bygga relationerna är den bästa förutsättningen att börja jobba lokalt. Dessutom finns det en god möjlighet att köpa saker när det är ett bra pris på dem, inte minst utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Årets scenkoncept för FFCR Göteborg speglar trenden mot alltmer hållbart, lokalt och smart som har letat sig ner till minsta lilla blad på den svenska tallriken. I kombination med kreativitet och både nya och gamla tekniker bjuds mässans besökare på råvaror och smaker, men i ny tappning. Och det är på FFCR:s mässscen som Lisa kommer att stå och moderera. 

Framtidspaning

När FFCR-teamet frågar Lisa vad hon tror HORECA-branschen är på väg i framtiden och dess utveckling, tar hon ett djupt andetag och blickar upp mot taket i fundersamhet. Sedan ler hon lite försiktigt och inleder:

– Jag tror någonstans att vi börjar jobba mer med att utveckla arbetsplatsen. Fler och fler börjar prata inte bara om gästen, utan de som jobbar, säger Lisa och fortsätter:

– Vi förlorade många duktiga kollegor under pandemin så därför måste vi jobba med att skapa en bransch som man inte bara jobbar med tillfälligt utan en bransch som man faktiskt jobbar inom livet ut.

Lisa lyfter också frågan utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Hon menar att man inte kommer kunna arbeta med frågor som rör närproducerat och hållbarhet om man inte har en balans på arbetsplatsen.

– Man måste ha orken och tiden att jobba med alla viktiga frågor. Därför är det så viktigt för oss inom branschen att diskutera hur vi kan skapa de bästa förutsättningar för den nya generationen och kommunicera de mål vi strävar efter.

FFCR avslutar samtalet med att fråga Lisa om hon tror att sådana viktiga frågor kommer tas upp på mässan i höst, och då svarar hon med ett skratt:

– Utan tvekan!

Scroll to Top