Johan Backéus är en av årets gäster på FFCR Göteborg

Johan Backéus tar dig på en cirkulär smakresa genom Sverige

Johan Backéus, Årets Kock 2017 och krögare som brinner för cirkulärt tänk med egen gård, egna grisar och en egen kompost där köksresterna från krogen hamnar vid dagens slut. Johan är dessutom en av våra utvalda talare på höstens FFCR-mässa.

Det här med att som krögare ta sina råvaror direkt från gårdar i närheten är en väletablerad trend. Och det är lätt att förstå varför eller hur! När- och härodlat smakar alltid bättre än därodlat.

Men varför nöja sig med det. Johan och hans fru/affärspartner/kockkollega Birgit Malmcrona ville ta det hela vägen och sluta cirkeln med sitt tänk ”från gård till bord till gård”. Deras restaurang Naturaj i Sundsvall är en casual fine-dining restaurang som kombinerar det ny-nordiska kökets naturnära smaker med japansk elegans och spanskt temperament. Stilrent toppat med smakfull kreativitet.

– Vår dröm är att jobba cirkulärt och få till ett kretslopp som är mer ”från gård till bord till gård”. Vi vill väldigt mycket helt enkelt, säger Johan. 

Johan Backéus tänker alltid cirkulärt

För att få ihop den här tanken till ett fungerande liv har Johan och Birgit bosatt sig med sin familj på en gård utanför Sundsvall. Här har de 500 m2 utomhusodling med kål och potatis och så växthus på 100 m2 där de odlar allt från sparris, ärtor och gurka till aubergin och jordgubbar. 

– Sen föder vi ju upp våra egna grisar. Just nu har vi fyra dräktiga suggor, men när kultingarna kommer blir det säkert 30 grisar totalt. Och så har vi höns förstås och ankor och åsnor och hästar och så vaktlar, säger Johan och låter som om han nästan kommer på sig själv hur knasigt, men kul det låter. 

Johan Backéus driver restaurangen Naturaj tillsammans med sin partner.

Det som gör Naturaj speciell är att den är cirkulär på riktigt. De tar allt från fläskkött och ankägg, svamp, harsyra och grönsaker från gården till krogen. När dagen är slut tar de med sig allt vegetariskt rens hem och komposterar på gården. Cirkeln är så att säga sluten.

– Allt det här gör vi ju på vår ”fritid” så att säga, alltså när vi ”inte jobbar” på krogen. Jo, vi har väl inga sysselsättningsproblem direkt, säger Johan skämtsamt på trygg norrländska. 

Hur ser då en typisk Naturaj-rätt ut? För Johan är det viktigt att hylla bönderna som ser till att vi har något att lägga på tallriken, sen är det säsongen som styr. Så just nu serverar de en vårkyckling fylld med hö-aska, som en hommage till Johans far som varje vår utförde svedjebruk på sina marker för att bränna bort det gamla och öppna upp för det nya. Se där, cirkeltänket igen! 

Restaurangen Naturaj ligger i Sundvall
Scroll to Top